Vad betyder laminat?

Laminat kan användas inom många olika områden. Men vad betyder egentligen laminat? Om man kikar i ordböckerna får vi följande beskrivning:

Svenska Akademiens ordlista

  • material uppbyggt av tunna skikt

Norstedts stora svenska ordbok

  • material av sammanfogade tunna skikt av samma el. olika slag.

När vi laminerar ritningar eller skyltar lägger vi på ett tunt plastmaterial. Principen med flera skikt av material används även för laminatgolv. På vissa laminatgolv har du ett tjockt, massivt träskick som gör att golvet går att slipa flera gånger. Andra laminatgolv har ett tunt översta skick, vilket inte behöver vara i trä. Dessa laminatgolv går inte slipa. Förr åkte man själv till bygghandeln och lastade in allt i sin bil (en bil som alltid var lite för liten), men idag är det vanligt att handla byggvaror på nätet. Vill du läsa om hur laminatgolv fungerar kan du hitta mer information här »

Lackering eller laminering

Det händer mycket inom området lackering och laminat. Det har på senare tid kommit självhäftande laminat, eller folie som det även kallas, som går att applicera på det mesta. Det har blivit vanligt att klä in bilar i färgad eller printad folie istället för att lackera dem. Även mycket av inredning i bilar, tåg, flyg, båt och på andra ställen har börjat foliera produkter istället för att använda massiva material. Du kan till och med foliera ditt laminatgolv för att få en exakt nyans på det golv du vill ha. Idag finns det laminat/folie som klarar belastningar och slitage minst lika bra som lackerade ytor. Tidigare pulverlackerade man många produkter, men nu finns det alltså möjlighet att ersätta pulverlackering med olika sorter av laminat. Dessutom är det mycket enklare att ta bort ett laminat och processen är billigare än att lackera.

Laminat för klotter

Det har även tagits fram speciella laminat som skyddar mot klotter. Klä in det som ska skyddas med antiklotterlaminat så fastnar inte sprayfärg. Eller det sitter i alla fall inte så hårt utan går lätt att tvätta bort.
0371 webb & reklam AB
Dalhemsgatan 4
333 30 Smålandsstenar

www.0371.se