Är det miljövänligt med sträckfilm för paketering av emballage?
Det råder inga tvivel om att plasten inte anses vara naturens bästa vän. Samtidigt så skulle vårt samhälle aldrig fungera utan detta material. När det gäller emballage så använder man sig ofta av sträckfilm för att slå in produkter som står på en pall och se till att dessa inte tar skada. Men hur miljövänlig är denna plastfilm egentligen, och borde man inte använda andra material för att täcka lastpallar med?
Tillverkning av sträckfilm är förhållandevis energisnålt och det räcker med ett lager för att hålla godset på plats.
Modern sträckfilm kan vara miljövänlig
Den moderna sträckfilmen som används i bandningsmaskiner och tejpmaskiner är miljövänlig på så vis att den är gjord av moderna plaster. Det har hänt en hel del inom detta område och utvecklingen fortsätter framåt. Men det är klart att man inte kan säga att sträckfilmen är lika miljövänlig som ett material som går att bryta ned i naturen på naturlig väg men idag så finns det fördelar med plastprodukter som gör att man ändå kan säga att det rör sig om ett material som kan vara bra för miljön.
En sak som man kan peka på som miljövänlig är att det inte kräver så mycket energi att tillverka sträckfilmen och heller inte att använda den. Emballaget blir lättare att hantera då det slås in med plastfilm som sluter tätt än om man virar flera lager och kanske använder sig av spännen av metall för att få det hela på plats.
Bra att använda så lite som möjligt
Något som är bra för miljön är att använda så lite omslagsmaterial som möjligt. Här är sträckfilmen oslagbar. Den är gjord för att krympa då man lägger den om en pall och på så vis så håller den ihop varorna och den sitter som den ska. Man behöver inte mer än ett lager och det sparar inte bara på material utan också på tid och som nämnt ovan på energi då förpackningsmaskiner inte behöver jobba lika länge för att få en pall klar.
Det går att återvinna plast
En annan sak som man ska tänka på är att plast i allt större utsträckning går att återvinna. Det är tal om ett material som man faktiskt kan smälta ner och använda igen. I takt med att nya lösningar för återvinning uppfinns så blir sträckfilmen bara mer och mer miljövänlig och ett alternativ som man kan ha gott samvete över.
Viktigt med god hantering
För att sträckfilmen ska bli så miljövänlig som bara möjligt så är det förstås viktigt att den hanteras på rätt sätt. Här finns det fortfarande brister. De som tillverkar produkter, lastar och paketerar gör detta på rätt sätt, men de som tar emot emballage är inte alltid så noga med att sortera och skicka förbrukad sträckfilm till rätt ställe. Det här är ett område som kräver förbättring i form av mer utbildning och smidigare uppsamling för överblivet plastmaterial.